Do-diyez minör 14. Piyano Sonatı “Quasi una Fantasia” ya da Bilinen adıyla Ayışığı Sonatı. . Ayışığı sonatı Beethoven’ın en ünlü eserleri arasında gösterilir. Eser o kadar ünlü ki üzerine hikayeler yazılmış, rivayetler söylenmiştir. Gelin hep beraber Ayışığı Sonatı hikayesi nedir, neler yazılmış bakalım.
Dünyaya huzurlu, rahat bir yaşam sürmek için değil de aksine arkasında büyük eserler bırakmak için geldiğini ifade eden Beethoven; aksi, sinirli ve hırçın olarak tanınmasına rağmen içi sevgiyle dolup taşan tutkulu bir aşık olarak nitelendirilmiştir. Ölümünün ardından evinde bulunan mektuplarında çok sevdiği kadını “Ölümsüz Aşk” olarak ifade etmiştir. Beethoven’ın ölümsüz aşkının kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kadının bir tüccarla evli Antonie Brentano olduğu sanılmaktadır. Her kim olursa olsun, sevdiği kadına asla ulaşamayan Beethoven’ın ona karşı derin duygular beslediği şüphe götürmez bir gerçektir. Dolabının gizli kısmından çıkan mektuplar bu aşkını kanıtlar niteliktedir. Ölümsüz aşkı için yazdığı besteler ise Diabelli Varyasyonları ve Ayışığı Sonatı olarak söylenir. Ancak kimilerine göre Ayışığı Sonatı hikayesi çok daha farklıdır.
Ayışığı Sonatı Hikayesi
Bir gün Beethoven arkadaşı ile birlikte Viyana sokaklarını gezerken bir apartmandan piyano sesi geldiğini işitir ve hemen kafasını kaldırıp bakar. Apartmanın ikinci katındaki cam açıktır ve Beethoven’ı büyüleyen o ses oradan gelmektedir. Ardından arkadaşına çalan kişinin harika çaldığını ve derhal çalan kişiyle tanışması gerektiğini söyler.
Arkadaşı ile birlikte hızlıca ikinci kata çıkarlar ve kapıyı çalarlar. Kapıyı bir kadın açar. Kapıyı açan kadın Beethoven’ı hemen tanır ve şaşırır. Beethoven, piyano sesinin kendisini çok etkilediğini, çalan kişiyi çok merak ettiğini ve tanışmak istediğini söyler. Kadın piyanoyu çalanın kendi kızı olduğunu ve kızının Beethoven ile tanışmaktan çok mutlu olacağını söyleyerek Beethoven ve arkadaşını eve davet eder. Beethoven piyano çalan kızın olduğu odaya girdiğinde annesi kıza Beethoven’un geldiğini söyler ve küçük kız çok heyecanlanır. Hemen ayağa kalkar ancak kız görme engellidir. Kızın görmediğini görünce onlara maddi amaçlı yardım etmek için lütfen benden bir şey isteyin der. Kızın ondan maddi bir şey isteyeceğini sanan Beethoven’a küçük kız şöyle söyler. “Ben hiç ay ışığı görmedim, bana ay ışığını anlatabilir misiniz? ” diye sorar. Bu durum Beethoven’ı çok etkiler. Bunun üzerine piyanonun başına oturan Beethoven orada doğaçlama bir şekilde Ayışığı Sonatını bestelediği söylenir.
“Bu hikaye tamamen rivayettir. Ne kadarının gerçek olup olmadığı net olarak bilinmemektedir.”